În limbaj sportiv s-ar putea spune că prima repriză a Berlinalei s-a terminat. Favoritul criticilor care alcătuiesc zilnic un top al celor mai bune filme din competiţie rămîne în continuare pelicula lui Polanski, „Ghost Writer”. În filmele care au rulat în ultimele zile în programul principal temele dominante au fost: detenţia, reîncadrarea în societate după executarea unei pedepse sau găsirea identităţii individuale, într-o societate multi-etnică şi multi-culturală respectiv într-o familie neconvenţională, formată dintr-un cuplu de lesbiene.
În limbaj sportiv s-ar putea spune că prima repriză a Berlinalei s-a terminat. Favoritul criticilor care alcătuiesc zilnic un top al celor mai bune filme din competiţie rămîne în continuare pelicula lui Polanski, „Ghost Writer”.
În filmele care au rulat în ultimele zile în programul principal temele dominante au fost: detenţia, reîncadrarea în societate după executarea unei pedepse sau găsirea identităţii individuale, într-o societate multi-etnică şi multi-culturală respectiv într-o familie neconvenţională, formată dintr-un cuplu de lesbiene..
Poate cel mai interesant film în care s-a tematizat viaţa unui fost deţinut eliberat din închisoare, a fost „Hoţul” al austriacului Benjamin Heisenberg.
Regizorul s-a înspirat dintr-o întîmplare reală. Un fost deţinut se face după eliberare alergător şi cîştigă locul 1 la o cursă marathon. În paralel jefuieşte bănci. În cele din urmă este capturat de poliţie.
De problematica greutăţilor de adaptare la o anumită realitate - însă într-un alt context - s-a ocupat şi producţia germană "Shahada" de Burhan Qurbani. Filmul reliefează eforturile de adaptare ale unor musulmani în societatea germană, contradicţiile existente între tradiţionalismul patriarhal şi liberalismul societăţii occidentale moderne. Figurile însă rămîn palide. Asta in ciuda unor actori buni care ş