Pentru a studia efectele produse asupra omului de arma nucleară, mai-marii armatei franceze au folosit drept cobai propriii militari. Se întâmpla în anii '60, în Algeria, în cadrul unor experimente desfăşurate în deşertul saharian.
Un raport militar confidenţial, obţinut şi publicat de cotidianul francez Le Parisien, arată că mai mulţi militari francezi au fost expuşi unor teste nucleare efectuate de Franţa în anii '60. Experimentele s-au desfăşurat conform planurilor elaborate de mai-marii armatei franceze şi fără ca cei folosiţi drept cobai să ştie ce li se întâmplă. Documentul, intitulat "Geneza organizării şi experimentelor în Sahara", ar fi fost redactat "de unul sau de mai mulţi militari anonimi" şi "ar data din 1998", după abandonarea definitivă a testelor, scrie Le Parisien.
Experimentele au avut loc în anii '60, în Algeria, în Deşertul Sahara. Franţa era interesată să se lămurească în legătură cu efectele produse asupra omului de arma atomică. Experimentul urma să permită studierea efectelor fiziologice şi psihologice produse asupra omului de arma atomică, pentru a obţine elementele necesare pregătirii fizice şi formării morale a combatantului modern, indică raportul publicat de cotidianul parizian. Raportul prezintă în detaliu desfăşurarea operaţiunilor din ziua de 25 aprilie 1961, la câteva minute după testul nuclear.
În acea zi, 300 de militari au avut sarcina de a efectua manevre de atac şi de apărare a unui obiectiv afectat de un atac nuclear. Ce nu ştiau era că manevrele aveau loc la 275 de metri distanţă de zona unde avusese loc o explozie atomică reală. Actualul ministru francez al Apărării, Herve Morin, a declarat că nu are cunoştinţă de acest raport. Mii de veterani ai testelor nucleare din anii '60, convinşi să au fost radiaţi, se luptă pentru a li se recunoaşte prejudiciul.
Pentru a studia efecte