Sute de hectare sunt deja inundate pentru că autorităţile nu mai subvenţionează evacuarea apei. Terenurile din Balta Ialomiţei se transformă în zone calamitate, pentru că autorităţile au „uitat“ să pornească pompele de evacuare.
Topirea bruscă a zăpezilor şi ploile din ultimele zile i-au adus pe fermierii din Ialomiţa şi Călăraşi într-o situaţie fără precedent: terenurile lor se inundă pe suprafeţe tot mai mari, chiar dacă în zonă există pompe de evacuare.
Reprezentanţii fermierilor ialomiţeni ne-au anunţat că Autoritatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a fost avertizată în scris de nenumărate ori privind funcţionarea defectuoasă a sistemelor de desecare şi au cerut intervenţia promptă pentru îndreptarea situaţiei, dar nu au primit niciun răspuns.
„Până în prezent, au fost deja afectate peste 800 de hectare de culturi cu rapiţă şi grâu, dar reprezentanţii ANIF nu au luat nicio măsură pentru remedierea situaţiei, în condiţiile în care le revine obligaţia legală de efectuare a desecărilor", ne-au spus, ieri, fermierii.
Ei au arătat că vor fi nevoiţi să ceară despăgubiri statului (mai precis, ANIF), având în vedere că evenimentele de acest gen sunt reglementate de Legea specială a calamităţilor naturale, nr. 381/2002. Iar autoritatea trebuie să recunoască starea de calamitate în care se află terenurile în cauză, mai ales că amploarea inundaţiilor din aceste zile este fără precedent.
Subvenţiile nu trebuie tăiate
În principiu, începând din 2010, energia electrică utilizată pentru irigaţii nu mai este subvenţionată, însă pentru desecări (evacuarea apelor şi prevenirea inundaţiilor) facilităţile încă se mai menţin, precizează fermierii.