Românii vor recepţiona, din 2012, programe de televiziune în format digital terestru, însă pentru asta au nevoie fie de dispozitive set top box, fie de televizoare cu decodor încorporat. Telespectatorii românii beneficiază momentan de numeroase opţiuni: cei mai mulţi utilizează serviciile de retransmisie prin cablu, pentru care plătesc un abonament lunar, alţii plătesc pentru servicii de recepţie prin satelit (DTH), unii şi-au instalat propria antenă de satelit, alţii recepţi
Românii vor recepţiona, din 2012, programe de televiziune în format digital terestru, însă pentru asta au nevoie fie de dispozitive set top box, fie de televizoare cu decodor încorporat.
Telespectatorii românii beneficiază momentan de numeroase opţiuni: cei mai mulţi utilizează serviciile de retransmisie prin cablu, pentru care plătesc un abonament lunar, alţii plătesc pentru servicii de recepţie prin satelit (DTH), unii şi-au instalat propria antenă de satelit, alţii recepţionează programe TV gratuit prin intermediul antenei individuale, adică prin transmisie analogică terestră, unii au IPTV (televiziune prin Internet).
La jumătatea anului trecut, operatorii de servicii TV aveau aproape 6 milioane de clienţi pentru cablu sau satelit TV. În România sunt 7,6 milioane de gospodării, ceea ce înseamnă că 1,6 milioane de gospodării nu cumpără în prezent programe prin niciunul dintre aceste servicii, recepţionând programe gratuit, din eter, cu antena individuală de bloc sau de cameră.
14 posturi TV în format digital, din vară
La data de 1 ianuarie 2012, emisiile analogice vor înceta definitiv şi se va trece la serviciile de televiziune în format digital de tip DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Transmisia digitală terestră - DVB-T- constă în codarea şi compresia informaţiei în format MPEG-2 (Moving Picture Experts Group) sau MPEG-4.
Strategia de trec