Casa Universitarilor din Craiova a găzduit ieri simpozionul „Comemorarea lui Eugeniu Carada“. Evenimentul organizat de Banca Naţională a României şi Universitatea din Craiova s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi de seamă precum academicianul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), profesor universitar doctor Marcel Drăcea, prorectorul Universităţii din Craiova, ÎPS dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, Cristian Păunescu, directorul BNR, prof. dr. Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei din Craiova, Alexandru Manda, directorul general al Editurii Alma, alţi oameni de cultură şi cadre didactice.
În deschiderea lucrărilor, academicianul Mugur Isărescu a vorbit audienţei despre o latură mai puţin cunoscută a „unuia dintre cei mai puţin cunoscuţi dintre fondatorii României moderne, Eugeniu Carada“, cea de economist şi finanţist. „M-am apropiat de Eugeniu Carada simţindu-i prezenţa în fiecare colţ al Băncii Naţionale. De asemenea, m-am apropiat de el şi mai mult poate pentru că este oltean după mamă, ca şi mine“. Guvernatorul BNR a dezvăluit asistenţei unele dintre ideile economice ale lui Eugeniu Carada, atât de actuale în contextul economico-financiar al României de astăzi.
„Eugeniu Carada susţinea că sursa crizei financiare nu constă în lipsa rezervelor, ci a unor economii în bugetul cheltuielilor noastre. De asemenea, respingea ideea măririi impozitelor într-o astfel de situaţie economico-financiară, spunând: «Impozitele nu se schimbă, nici nu se măresc în perioadă de criză. Cheltuirea cu atenţie a banului public, aceasta este calea ieşirii din criză». Eugeniu Carada îmbrăţişa ideea conform căreia «deficitele se acoperă prin economisiri şi operaţiuni inteligente»“, a continuat Mugur Isărescu.
Despre Eugeniu Carada
Eugeniu Carada a studiat dreptul, literatura, economia şi finanţele