Reprezentantii Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului estimeaza ca legea certificarii energetice va intra in vigoare cel mai tarziu la 30 martie, sperand ca numarul auditorilor energetici sa urce, pana atunci, cu 150-200, fata de cei 623 inregistrati in prezent.
Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale, intentioneaza sa emita saptamana viitoare un ordin prin care sa reduca numarul de ani vechime al celor care pot deveni auditori energetici, de la 10 in prezent, la 5 ani. In prezent, un criteriu de selectie ai auditorilor energetici este ca experienta in constructii sa fie de minim 10 ani.
Certificatul energetic are valabilitate de 10 ani. Pentru blocurile noi si cele reabilitate energetic nu se va mai cere certificat de reabilitare pentru fiecare apartament in parte, ci pentru intreg blocul. Aceasta norma va fi introdusa saptamana viitoare in proiectul reglementarii pe care o pregateste Udrea.
Anterior, Guvernul a amanat discutia legata de reintroducerea certificatului energetic la vanzarea sau achizitia de locuinte, considerand ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient.
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.
Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh pe metru patrat de arie utila. Informatiile vizeaza consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea ace