Depozite de gaze în România, eliminarea intermediarilor în livrările de gaze ruseşti către România şi, probabil, South Stream. Cam astea ar fi temele pe care vor negocia Adriean Videanu şi Aleksander Medvedev, vicepreşedintele Gazprom.
Citam mai demult, în articolul Ar trebui Băsescu să cedeze? Ruşii ne întind o ultimă mână o declaraţie a lui Medvedev: “Cât despre România, pot doar să spun că nicio ţară care vrea serios să intre în South Stream nu va fi lăsată deoparte. România are o excelentă poziţie strategică la Marea Neagră, ca şi Bulgaria. Poate fi conectat prin această ţară, dar trebuie să vedem ce se poate întâmpla cu proiectul în Bulgaria, acum, că s-a schimbat guvernul. Negocierile cu Bulgaria încă se desfăşoară şi acesta este momentul ca România să îşi declare deschis intenţiile referitoare la acest proiect. ” Asta după ce, anii trecuţi, Medvedev se împăuna că, mai devreme sau mai târziu, România tot va ajunge în South Stream. Nu întâmplător, tot zilele acestea, la Sofia s-a deplasat preşedintele Gazprom, Alexei Miller. South Stream-ul, dacă şi când va fi construit, ar putea trece fie prin România, fie prin Bulgaria. Iar fostul guvern bulgar a semnat deja participarea la conducta Gazpromului.
Aşa cum spuneam în articolul menţionat anterior, acum ar fi fost momentul optim ca Bucureştiul să se consulte cu Sofia, fiind vorba de guverne cu culori politice apropiate ale unor state membre UE, pentru ca Gazprom să nu poată juca o carte a şantajului “nu vreţi South Stream? ok, trecem pe la vecini…”. Negociată cum trebuie, o participare la South Stream ar aduce beneficii, menţinând în continuare ca principală variantă construcţia Nabucco. Toate ţările vecine României, care fac parte şi din Nabucco, au semnat şi pentru South Stream. Să fim singurii rămaşi pe dinafară şi fără un cuvânt de spus? Mai ales în condiţiile în care nici măcar americanii nu ex