Salariile si veniturile bugetarilor nu vor scadea anul acesta, potrivit unor clarificari facute de reprezentantii Ministerului Muncii pe legea salarizarii unitare, care va afecta 1,4 mil. de salariati de la stat. Exista insa anumite sporuri, considerate nelegale care vor fi eliminate si care vor duce la reducerea veniturilor anumitor salariati.
"Nici salariile si nici veniturile bugetarilor nu vor scadea prin aplicarea legii salarizarii. Daca exista cazuri individuale in care au aparut fenomene de diminuare a veniturilor, acestea se datoreaza intelegerii si interpretarii eronate a unor ordonatori de credite pentru aplicarea legislatiei in vigoare si vom interveni pentru corectare", a explicat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
El a mai precizat ca exista posibilitatea ca, in cazurile in care se elimina niste sporuri, sa apara situatii care sa conduca la diminuarea veniturilor, dar care sa poata fi compensate printr-un venit de completare, introdus in salariul de baza. Potrivit legii salarizarii, sporurile pe care le vor lua anul acesta bugetarii nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul veniturilor (salariul de baza si sporuri). Procentul poate fi depasit numai in cazuri individuale, printr-o hotarare de guvern.
Clarificarea ministerului vine dupa ce unii bugetari spun ca s-au trezit cu mai putini bani in buzunare dupa prima luna din an. Salariatii care primeau spor de zambet, de tinuta sau de adaptare la reintoarcerea din concediul de odihna nu vor mai primi aceste beneficii si nici sume suplimentare care sa compenseze eliminarea acestora.
"Sporul de zambet ajungea pana la 15% din salariu. (...) Nu se poate vorbi de o diminuare a salariilor, ci de o corectare a situatiilor in afara prevederilor legale", mai spune Mocanu.
Salariile si veniturile bugetarilor nu vor scadea anul acesta, potrivit unor clarificari fa