Reducerile dobanzii-cheie la lei operate de BNR la acest inceput de an ar putea ajuta la incurajarea creditarii in 2010, insa BRD estimeaza ca nu va reusi sa majoreze soldul imprumuturilor acordate cu mult peste 2%, evolutia finantarilor fiind dependenta de iesirea economiei din recesiune, afirma Guy Poupet, presedintele BRD-SocGen.
"Vrem sa contribuim la dezvoltarea economiei, dar nu ne concentram pe volume de business, ci pe calitatea creditelor, pe siguranta operatiunilor si pe profitabilitate."
Bancherul francez care a preluat conducerea BRD la 1 ianuarie considera ca 2010 va fi un an de tranzitie pentru Romania. "Conjunctura economica internationala nu este inca stabilizata, iar caracteristica generala este incertitudinea. Iesirea din criza va fi progresiva si mai degraba lenta."
Totusi, el sustine ca BRD priveste anul acesta "cu seninatate", bazandu-se pe soliditatea financiara si pe disponibilitatea ajutorului de la banca-mama, Société Générale.
Dupa ce in 2009 a acordat 3.800 de credite in valoare de 135 mil. euro in cadrul programului "Prima casa", avand o cota de piata de circa 30%, BRD se arata gata sa intre in noua faza a programului, in functie de cererea venita de la clienti.
Poupet se asteapta la o ameliorare din punctul de vedere al acumularii de credite neperformante, dupa ce in 2009 ponderea acestora a urcat la 10,5% fata de o medie de 15,4% la nivelul pietei. Costurile BRD cu provizioanele s-au majorat cu 128% fata de 2008, pana la 1,1 mld. lei (262 mil. euro). In aceste conditii, banca a alocat peste 400 de angajati pentru activitatile de supraveghere a creditelor.
La capitolul reglementare, seful BRD spune ca nu se asteapta ca BNR sa relaxeze cerintele de constituire a provizioanelor, pentru ca oricum banca sa este relativ conservatoare la acest capitol.
In schimb, BRD resimte efectele obligatiei de reevalu