Nimeni nu vrea să cumpere ţuica inspectorilor financiari deoarece este prea slabă şi nu se ştie din ce este preparată. Cel mai probabil, alcoolul va fi aruncat la canalizare.
Comisarii Gărzii Financiare au confiscat anul trecut 2.670 de PET-uri a câte doi litri de băuturi spirtoase. Ambalajele sunt netimbrate şi nu conţin date despre producător ori compoziţie. Marfa ar fi trebuit să ajungă, ilegal, în barurile din mediul rural, unde ţuica se vinde cu paharul. Alcoolul este cunoscut sub denumirea de „Genocid“ şi se comercializează cu 1 leu suta de mililitri.
PET-urile strânse de comisari stau de mai bine de jumătate de an în depozitul Direcţiei de Finanţe, iar inspectorii nu au găsit clienţi, chiar dacă litrul de ţuică contrafăcută se vinde cu 2,5 lei. Persoanelor fizice le este frică să cumpere alcoolul deoarece nu ştiu ce provenienţă are, iar producătorii trebuie să prelucreze băutura confiscată înainte de a o scoate pe piaţă.
Plus că lichidul din PET-uri are doar 20 de grade şi este considerat mult prea slab pentru a prezenta interes, în condiţiile în care tăriile au în medie 80 de grade. „Cheltuielile pentru reprelucrare, ambalare şi etichetare sunt mari în comparaţie cu un posibil profit“, a arătat Mihai Dughilă, şef la Biroul Valorificări Fiscale, de ce nu prezintă interes alcoolul confiscat.
O altă piedică în calea vânzării alcoolului de contrabandă constă în faptul că piaţa este saturată de băuturi spirtoase, iar producătorii de profil abia reuşesc să-şi vândă produsele proprii. „Preţul nu este mare, dar nu riscăm să preluăm o marfă despre care nu ştim cum şi din ce a fost făcută. A trecut vremea când se vindea orice, numai alcool să fie. Acum clienţii sunt selectivi. Abia putem vinde produsele fabricate de noi, că piaţa este saturată de alcool“, ne-a declarat Cornel Şfaiţer, producător de băuturi alcoolice.
„Ar f