Guvernul a reusit anul trecut sa mentina deficitul bugetar in limitele agreate cu FMI, la 7,2% din PIB, insa doar gratie unor masuri temporare de taieri de costuri, adoptate in trimestrul al patrulea. Ajustarea sistemului public a ramas tema pentru 2010.
Statul a avut anul trecut cheltuieli totale de 193 mld. lei (45,5 mld. euro), in crestere cu 1,4%, in lei, fata de 2008, insa aceste sume nu au reusit sa impulsioneze economia, in conditiile in care au mers preponderent spre plata de salarii si pensii si mai putin spre investitii.
In schimb, incasarile la buget au scazut cu 5,4%, pana la 156,6 mld. lei (36,8 mld. euro), cea mai puternica contractie fiind inregistrata la incasarile de TVA, corespunzator prabusirii consumului. Anul trecut statul a incasat doar 34,3 mld. lei din TVA, care ramane totusi principala sursa de alimentare a bugetului, in scadere cu 16% fata de 2008.
"Executia bugetara a fost conforma cu ultimele planuri agreate cu Fondul Monetar International, dar cu siguranta s-au acumulat arierate semnificative pe sfarsit de an", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. Ea noteaza ca deficitul a ramas sub plafonul de 7,3% din PIB agreat cu FMI doar datorita masurilor de trimitere a salariatilor din domeniul public in concediu fara plata in toamna, care are insa un efect temporar.
"Nu s-a facut mai nimic in sensul reformarii sistemului public, care ar fi necesara pentru a aduce deficitul sub 6% din PIB anul acesta, dupa cum a fost prognozat", spune Molnar.
De altfel, cheltuielile cu personalul au incheiat anul 2009 cu o crestere de 2,4%, pana la 46,7 miliarde de lei, in conditiile in care au incorporat efectele majorarilor puternice de salarii si pensii din toamna anului 2008.
In schimb, cheltuielile de capital (adica investitiile) au fost de numai 23,2 mld. lei (5,4 mld. euro), cu 13%, in lei, ma