Deşeuri nucleare din Uniunea Europeană ar putea fi transportate în Europa de Est pentru a fi stocate în depozite subterane, potrivit planurilor analizate de statele din blocul UE, titrează cotidianul britanic The Times. Una dintre posibilele locaţii pentru aceste depozite pentru deşeuri este România.
Proiectul, care va fi realizat în contextul reapariţiei interesului pentru energia nucleară, ar putea obţine aprobarea Comisiei Europene la sfârşitul acestui an, scrie The Times.
Programul nuclear din Olanda este destul de restrâns, pe când costul construirii unui depozit geologic este unul foarte ridicat. Având în vedere că dispunem de un singur reactor nuclear în Olanda, ar fi un mare avantaj dacă am găsi o soluţie comună, a declarat Ewoud Verhoef, director adjunct al agenţiei Covra, responsabilă pentru depozitarea deşeurilor nucleare din Olanda.
Citiţi şi:
Obama vrea o altă comisie pentru gestionarea deşeurilor nucleare
Negocierile pentru amplasarea unor astfel de depozite nucleare sunt în curs de desfăşurare între opt ţări membre ale organizaţiei europene pentru dezvoltarea capacităţii de stocare - Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria -. Reprezentanţii acestor state se vor întâlni în luna mai pentru discuţii.
Un depozit pentru deşeuri nucleare cu un nivel scăzut de radioactivitate este în construcţie în Vrbina, Slovenia, după ce, în iulie 2009, comunitatea locală a acceptat construirea acestuia în schimbul unor despăgubiri anuale de 5 milioane de euro, potrivit Asociaţiei nucleare mondiale.
Doar câteva state din lume au construit, până în prezent, un depozit permament pentru deşeurile lor, rezultatul nedorit al procesării combustibilului nuclear în vederea obţinerii energiei. Restul ţărilor păstrează materialele în instalaţii provizorii, cum este cazul Marii Britanii.
Ol