Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, i-a invitat, mâine, la o dezbatere pe reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care l-au acuzat de rasism.
După episodul Cioroianu, un nou şef al diplomaţiei, Teodor Baconschi, este nevoit să-şi justifice declaraţiile neinspirate privind infracţiunile comise de românii de peste graniţă. Mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, ieri, demisia ministrului de externe, Teodor Baconschi, pe care l-au acuzat că asociază direct infracţionalitatea cu etnia, prin declaraţiile referitoare la românii de etnie romă din Franţa.
„Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă”, a spus Baconschi, joia trecută, după o discuţie cu secretarul de stat francez pentru Europa, Pierre Lellouche.
Reacţia ONG-urilor este dură. „Într-o manieră de maximă gravitate (Teodor Baconschi ) dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, ex plicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului”, spun organizaţiile, printre care se află ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Asociaţia ACCEPT şi Centrul de Resurse Juridice.
Emil Boc, luat în colimator
Într-un comunicat dat publicităţii ieri, Baconschi şi Ministerul de Externe (MAE) „resping ferm orice interpretare într-o notă rasistă sau etnicistă” a declaraţiei.
„Ministrul Baconschi a avut în vedere existenţa unei anumite rate de infracţionalitate, considerată ca fiind «naturală», în interiorul oricărei comunităţi, dar formula utilizată nu a transmis în mod adecvat mesajul dorit”, spune MAE, care precizează că „formula a fost deja îndepărtată” de pe site.
„Nu ne aşteptăm la un gest de onoare din pa