» Datoriile istorice acumulate de guverne plus nota de plata a actualelor programe de stimulare pot fi acoperite fie prin economii draconice si cresteri de impozite, fie prin tiparirea de bani "noi" care sa dilueze valoarea celor "vechi", imprumutati. Daca ati fi partid (coalitie) aflat la putere sau pregatindu-se de guvernare, ce solutie ati alege?
In septembrie 2000, datoria publica a SUA reprezenta 5,6 trilioane dolari. Acum a depasit 12 trilioane, o dublare in mai putin de 10 ani, in conditiile in care veniturile populatiei si numarul de noi locuri de munca au fost mai degraba in stagnare. Din nefericire, datoria Statelor se suprapune unei datorii in crestere, acumulata de gospodariile populatiei, pe fondul unor bule imobiliare aparute in lumea occidentala in aceeasi perioada. Dezmatul creditului ieftin s-a intins cu repeziciune mai peste tot pe glob, ridicand un imens semn de intrebare pentru viitor: cum isi vor plati datoriile guvernele, corporatiile, oamenii de rand? Combinatia datorii mari-somaj ridicat nu este linistitoare, orice s-ar spune. Solutiile care apar la orizont nu sunt foarte numeroase. De fapt, sunt doar doua:
1. Austeritate spartana, majorari de taxe si impozite
In conditiile in care sectorul privat a dat semnalul ajustarilor prin reduceri de cheltuieli si concedieri masive, austeritatea guvernamentala ar presupune concedieri in sectorul public (inclusiv in zonele in care s-a oplosit clientela politica), reduceri de salarii, de subventii si alocatii pentru categoriile defavorizate, pensii mai mici etc. Va dati seama ca nici un partid nu va supravietui cu un procentaj decent dintr-o astfel de "agresare" a electoratului, mai ales ca nu ar fi vorba de o terapie de soc, ci de un program asumat pe termen lung. In plus, discursul populist poate aduce la putere in legislatura urmatoare partide ale caror masuri pot anula