Nouă sibieni au primit marţi mandate de arestare pentru înşelăciune şi constituire de grup infracţional organizat după ce au cumpărat mai multe utilaje în leasing iar apoi le-au vândut pe bucăţi în Siria şi Libia.
Procurorii şi polişiştii de la Crimă Organizată lucrează la dosarul Răcean de mai bine de un an de zile. Descinderile mascaţilor au avut loc simultan în toate localităţile în care reţeaua avea ramificaţii, cele mai multe fiind reţinute la Sibiu şi Cisnădie. În total la DIICOT Alba au ajuns 22 de persoane, dintre care şapte au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, două au mandate de arestare în lipsă iar restul interdicţia de părăsire a localităţii.
Clanul Răcean, cunoscut în Sibiu pentru micile afaceri cu aur care funcţionează în Oraşul de Jos, pe 9 mai şi pe Corso nu este pentru prima oară cercetat penal pentru înşelăsiuni. Dacă în urmă cu doi ani, procurorii DIICOT i-au avut în vizor pe membrii reţelei pentru că ar fi înşelat mai mutle societăţi de leasing.
Dacă atunci erau suspectaţi refinanţau acelaşi utilaj de mai multe ori vânzandu-l între firmele lor, de data aceasta reţeta este asemănătoare celei aplicată de clanul Băhăian, doar că nu s-a ajuns la crimă.
Răhăienii cumpărau pe diferite firme utilaje de contrucţie, betoniere, capete de tractor, autocamioane în leasing. După ce achitau avansul de circa zece mii de euro şi una sau dou rate, părţile sociale ale firmei erau cesionate către persoane de condiţie socială joasă, fără locuinţă iar utilajele luat drumul Siriei şi al Libiei, în reţea fiind implicat şi un cetăţean sirian, potrivit procurorilor DIICOT.
Acum acţionarii acestor firme fie nu sunt de găsit, fie habar nu au cum au devenit ei patroni peste noapte. Reţeaua a avut central de comandă la Sibiu şi ramificaţii în Hunedoara, Prahova şi Bucureşti.
Paguba creată societăţilor de leasing care au căzut în