Doi bărbaţi şi o femeie sunt cercetaţi penal pentru furtul şi traficarea a peste 100 de bunuri paleontologice şi arheologice. Obiectele, între care mai multe fosile de dinozaur şi de broască ţestoasă preistorică, vechi de 65 de milioane de ani, au fost recuperate de poliţişti.
Braconierii postau fotografiile mărfii pe care o sustrăgeau din situri pe o pagină de internet destinată reclamei şi vânzării obiectelor naturale (minerale, roci şi fosile), accesată în special de utilizatori din Austria. „Pe acest site a fost postată o fotografie reprezentând o persoană de sex feminin având în mâini două ouă de dinozaur, bine conservate, care ar proveni din situl paleontologic de la Tuştea, comuna General Berthelot din judeţul Hunedoara”, a precizat subinspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.
Potrivit poliţiştilor, ulterior au fost identificaţi un bărbat şi o femeie, despre care s-a stabilit că au sustras bunuri din situri paleontologice din zona Haţegului, mai exact ouă şi fragmente osoase de dinozaur. Obiectele era traficate pe piaţa neagră. Unul dintre suspecţi a fost cercetat şi în dosarele „comorilor dacice” de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru braconaj arheologic şi trafic cu artefacte.
De asemenea, poliţiştii au stabilit legături infracţionale între cei doi şi un alt hunedorean căruia i-au fost probate activităţi ilegale în situri arheologice şi paleontologice (şi el cercetat în două dosare penale). În urma unor acţiuni organizate de poliţişti pe raza comunelor arondate oraşului Haţeg, cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate de la domiciliile celor trei persoane un număr de 115 bunuri paleontologice şi arheologice despre care s-a constatat că ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional: 16 fosile de dinozaur pitic, datând din peri