Numele Goldman Sachs, cea mai influenta banca de pe Wall Street, apare in mai toate scandalurile financiare din ultimii ani. Pe lista lunga a grupului ultima intrare implica Grecia, copilul-problema al Europei.
Prabusirea AIG, "ascunderea" datoriilor Greciei, bonusuri imense, tratament preferential pentru unii clienti sau influentarea deciziilor politice prin intermediul fostilor angajati ajunsi in functii importante la Washington. Acestea sunt o parte din "palmaresul" cu care se poate lauda Goldman Sachs, cea mai hulita, dar si admirata banca din lume.
Ultimul episod care a adus in lumina reflectoarelor banca este cel potrivit caruia in 2001, la scurt timp dupa ce a aderat la zona euro, guvernul elen a apelat la Goldman Sachs pentru a face rost "pe sub mana" de un miliard de dolari prin intermediul unui swap al unei datorii in valoare de 10 mld. dolari. Scopul era sa tina ascuns deficitul bugetar al statului, ce atinsese cote alarmante.
Acest nou scandal vine dupa ce anul trecut banca a jucat un dublu rol, cel de castigator al celei mai mari crize financiare de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar si cel al personajului negativ, intorcand impotriva sa intreaga opinie publica.
In timpul crizei financiare, cand cele mai multe banci se luptau cu pierderi record si cu pericolul falimentului, Goldman Sachs anunta rezultate similare celor din perioada de dinainte de criza.
Succesul bancii a atras atentia publica si la scurt timp au aparut primele critici. Multe voci au sustinut ca decizia sefului trezoreriei americane din 2008 Henry Paulson, care a ocupat anterior functia de director executiv in cadrul grupului, de a coordona din umbra vanzarea pe un pret de nimic a Bear Stearns si de a lasa Lehman Brothers sa se prabuseasca, a avut la baza dorinta Goldman de a-si elimina unii dintre cei mai mari competitori.
"Ataca tot ce mi