Băncile autohtone prezente şi la bursa de valori au rămas pe plus şi anul trecut, dar criza a dus la diminuarea câştigurilor şi majorarea provizioanelor. Startul perioadei raportărilor rezultatelor aferente anului trecut înseamnă şi începerea agitaţiei operaţiunilor de pe bursă. În funcţie de cifrele preliminare, dar şi de intenţiile conducerilor faţă de profitul sau pierderea înregistrată, investitorii duc cotaţiile, prin vânzare sau cumpărare, într-o anumită
Băncile autohtone prezente şi la bursa de valori au rămas pe plus şi anul trecut, dar criza a dus la diminuarea câştigurilor şi majorarea provizioanelor.
Startul perioadei raportărilor rezultatelor aferente anului trecut înseamnă şi începerea agitaţiei operaţiunilor de pe bursă. În funcţie de cifrele preliminare, dar şi de intenţiile conducerilor faţă de profitul sau pierderea înregistrată, investitorii duc cotaţiile, prin vânzare sau cumpărare, într-o anumită direcţie.
Printre cele mai aşteptate cifre sunt cele ale sectorului bancar. Dacă evoluţia societăţilor de investiţii financiare depinde în mare parte şi de decizia politică referitoare la pragul de deţinere, pentru băncile comerciale direcţia depinde strict de rezultate şi de deciziile manageriatului sau acţionariatului. Banca Transilvania (simbol TLV) este un bun exemplu în acest sens, fiind şi printre primele companii care au raportat. Deşi indicatorii de anul trecut nu sunt negativi, investitorii au taxat scăderea abruptă a profitului net, iar cotaţia a scăzut în acest an cu aproximativ 6,5%.
Banca Transilvania a înregistrat, anul trecut, un profit operaţional brut de 610 milioane lei, aproape dublu faţă de 2008. Profitul brut însă a fost de numai 86 milioane lei, conducerea băncii luând decizia de a proviziona nu mai puţin de 533 milioane lei, sumă aferentă riscului de creditare.
„Am realizat profitul brut asumat în faţ