Agenţia Naţională a Medicamentului a retras licenţa Institutului Cantacuzino, astfel încât acesta nu mai poate produce vaccinuri. Potrivit Realitatea TV, anunţul a fost făcut ieri de către directorul Institutului, Radu Iordăchel, în cadrul audierilor din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. Precizând că printre produsele injectabile se află vaccinurile antigripal, BCG, antirabic şi antitetanic, Radu Iordăchel a susţinut că în urma închiderii liniei de fabricaţie a acestor produse de la Institutul "Cantacuzino", 450 de oameni riscă să rămână fără loc de muncă.
Directorul Institutului "Cantacuzino" a mai spus că nota Agenţiei Naţionale a Medicamentului privind retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă a produselor injectabile a fost primită pe data de 8 februarie.
Contactat de NewsIn, consilierul ministrului Sănătăţii, dr. Geza Molnar, a declarat că Institutul "Cantacuzino" din Capitală este în curs de reautorizare pentru a produce vaccinuri, conform unei proceduri uzuale, şi nu există nicio problemă de fond în această privinţă.
"Institutul a avut termen până în ianuarie 2010 să fie reautorizat, iar în prezent este în curs de obţinere a noii autorizaţii. Este, practic, o problemă de uz curent, nicidecum una de fond. Pe de altă parte, la Cantacuzino nu se mai produceau oricum vaccinuri în această perioadă, deoarece pentru gripa A/H1N1 s-a oprit producţia după cinci milioane de doze, iar pentru vaccinul BCG (contra tuberculozei - n.r.) este în curs de instalare noua linie tehnologică. În privinţa noului vaccin contra gripei sezoniere, producţia va începe prin luna mai, pentru ca imunizarea să fie posibilă din toamnă", a precizat Molnar.
În urmă cu opt zile, Agenţia Naţională a Medicamentului a decis să scoată din maternităţi serul care îi protejează pe bebeluşi de tuberculoză.
Decizia a venit după mai multe replici contradictorii al