România va primi următoarea tranşă de împrumut din acordul încheiat cu Comisia Europeană (CE), în valoare de un miliard de euro, la începutul lunii martie, potrivit unei decizii adoptate marţi de Consiliul miniştrilor de Finanţe ai statelor UE - ECOFIN.
Totodată, CE a decis prelungirea până în 2012 a termenului până la care România trebuie să-şi reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB. La rândul său, board-ul FMI va decide, vineri, dacă va elibera cele două tranşe în sumă de 2,3 miliarde de euro.
Experţii delegaţiei FMI şi a CE apreciau, la încheierea evaluării Programului Economic din luna ianuarie, că cea mai dificilă perioadă a crizei în România se apropie de sfârşit, dar că reformele la care s-au angajat autorităţile de la Bucureşti trebuie continuate.
„Cea mai rea parte a crizei a trecut, dar este important ca România să continue reformele. În privinţa acestei evaluări, majoritatea ţintelor au fost îndeplinite", a declarat şefa delegaţiei CE la Bucureşti, Fabienne Illzkowitz.
La rândul său, delegaţia FMI transmitea că este optimistă cu privire la ultima evaluare a şi consideră că directorii executivi ai instituţiei vor aviza pozitiv concluziile experţilor.
„Acordul este unul preliminar, dar avem motive să fim optimişti. Considerăm că board-ul va aviza pozitiv această evaluare, iar cele două tranşe vor fi eliberate", a declarat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.