Consilierii locali din Râmnicu-Vâlcea au rescris regulile pentru ca primarul Gutău să poată primi, la răcoare, titlul de Cetăţean de Onoare. Aleşii au votat însă pe baza unui document care nu a fost declarat legal înainte de a intra în dezbatere, pe motiv că secretarul l-a primit cu întârziere. Reprezentanţii Primăriei spun că a fost vorba doar despre un viciu de procedură, nu despre legalitate. Potrivit noului regulament, distincţia oferită edilului corupt nu poate fi retrasă.
La şedinţa extraordinară convocată la 15 februarie, modificarea Regulamentului privind conferirea titlului de cetăţean de onoare aprobat prin HCL nr. 41/2007, dar şi acordarea acestuia lui Mircia Gutău au constituit punctul 5, la capitolul Diverse. Din înregistrările video rezultă că şedinţa, cu toată ordinea de zi, a durat 14 minute, iar "discuţia" privind acordarea titlului, un singur minut. Printre materialele oricum nestudiate de consilierii locali s-au numărat memoriile de susţinere redactate de Fundaţia Culturală "Sfântul Antim Ivireanul", Asociaţia Ortodoxă Pro Vita, Forumul Cultural al Râmnicului şi Academia Olimpică Română, filiala Vâlcea, toate primite şi înregistrate la 15 februarie. "Am primit un raport însoţit de nişte semnături ale cetăţenilor, mă rog, nişte mâzgălituri şi nu am apucat să le număr sau să văd CNP-urile. Ne-au fost date în cursul şedinţei şi nu am avut timp de studiu. Documentul nu a avut o viză de legalitate aşa cum ar trebui, înainte de a intra într-o dezbatere. Eu am fost singurul care a luat cuvântul şi am cerut amânarea demersului. Nu trebuia trecut pe ordinea de zi până la lămurirea situaţiei", a declarat Ion Matei, consilier local PSD.
ÎNTÂI VOTUL, APOI LEGALITATEA
Secretarul primăriei spune însă că totul este perfect legal. "Este adevărat că aşa s-a procedat până acum, consilierii primind materiale cu viza de legalitate îna