Mă refer la bugetari, de data aceasta, care s-au trezit cu salariile mai mici decât anul trecut. Ei dau vina pe noua lege de salarizare unitară, iar ministrul muncii dă vina pe…contabilii care au calculat greşit încadrarea. Mulţi contabili incompetenţi, n-am ce zice…Păi dacă nu sunt în stare să facă aceste calcule, propun să fie daţi afară, poate facem, totuşi, în al doisprezecelea ceas, o economie la buget! Cât de mică, dar să văd măcar puţină bunăvoinţă.
Din câte înţeleg eu, niciuna dintre cele două variante de explicare a scăderii salariilor nu este corectă. Ar fi vorba, de fapt, de nişte sporuri şi prime care nu se mai plătesc bugetarilor. Păi, nu vă supăraţi, nu aşa ne era vorba? Că mai scădem din cheltuielile cu veniturile bugetarilor? Ce s-a făcut până acum în sensul acesta? Au fost trimişi bugetari acasă? Nu prea. Atunci era cazul să le scadă şi lor veniturile. Chiar dacă sunt foarte mici, pentru unii dintre ei, într-adevăr, aşa cum mă revoltam în articolul Cum să ai salariul de 1.000 de lei? Totuşi, în domeniul privat au scăzut salarile drastic, asta în cazul fericit în care angajatul şi-a păstrat locul de muncă. Sau în cazul în care primeşte salariul la timp. Pot să mă refer în cunoştinţă de cauză la domeniul presei: salariile au scăzut pentru toată lumea cu 15-20% şi vin cu întârziere. Iar sute şi mii de lucrători din presă au trebuit să îşi găsească altceva de lucru, după ce şi-au pierdut locul de muncă. Totuşi, de ce doar angajaţii din domeniul privat să plătească preţul crizei?
Am crezut că, odată trecute alegerile, guvernul Boc va avea curajul să pună piciorul în prag şi să spună: “gata, acum trecem la făcut economii şi în sectorul bugetar”. Văd că, în loc să le spună verde în faţă bugetarilor că a venit momentul să suporte şi ei efectele crizei, guvernul o dă cotită aruncând vina pe contabili. În condiţiile în care criza economică mond