Mihai Miron, unul dintre primii oameni de afaceri care au investit in industria locala de medicamente, se uita acum la proiectele pe care le are in derulare atat in piata de care sia legat numele, cat si in zootehnie si trage linie: profit dublu anul acesta de peste 10 milioane de lei (2,3 milioane de euro) din zona farma si afaceri de cateva milioane "bune" de euro din restul. Miron este legat de piata de medicamente atat prin intermediul firmei Europharm pe care a vanduto la inceputul anilor 2000 catre gigantul britanic GlaxoSmithKline (GSK) pentru mai bine de 45 de milioane de dolari, iar mai nou prin firma Ropharma rezultata in 2009 din fuziunea a patru alte companii pe care omul de afaceri le controla.
Antreprenorul afirma ca nu sia uitat niciodata legaturile cu lumea satului care lau determinat sa investeasca intro ferma in judetul Alba.
Pe lista investitiilor pe care Miron le are in derulare si care il leaga in continuare de zona farmaceutica este o fabrica de medicamente in Republica Moldova pe care o detine in parteneriat cu GSK, iar "de cand comunistii au pierdut acolo cred ca este o oportunitate de investitii acolo".
Proaspat venit la Bucuresti, dupa cateva coborari pe partia de schi din Brasov, unde Ropharma, principalul business in care Miron se implica acum, isi are sediul, omul de afaceri incepe sa vorbeasca despre reteaua de farmacii pe care o are si despre fuziunea pe care a finalizato anul trecut, una "complicata cu multe batai de cap".
Un business din "drumul medicamentului"
De profesie farmacist, Miron, 49 de ani, a fost inainte de Revolutie, timp de trei - patru ani, sef de laborator analize medicale in cadrul unei unitati detinute de Ministerul Apararii Nationale.
Ca si in cazul altor antreprenori romani, povestea businessului lui Miron incepe dupa Revolutie, in acea vreme de "emulatie dupa caderea comun