Pentru că cei mai mulţi comercianţi încalcă legea şi pun în pericol sănătatea băcăuanilor au fost aplicate amenzi în valoare de 12.000 de lei.
Zeci de băcăuani cu venituri mici nu se sfiesc să apeleze şi la agenţii economici care scot la vânzare articole de îmbrăcăminte second-hand. Marfa este adusă din ţări precum Germania, Italia sau Austria şi, de cele mai multe ori, sunt lăsate la grămadă fără etichete sau chiar în saci în magazinele de profil. Din acest motiv, comisarii de la Protecţia
Consumatorilor au demarat un control în ultimele zile pentru a vedea cum respectă agenţii economici prevederile legii. „Am verificat cinci magazine din oraş şi cinci din Oneşti, Moineşti şi Buhuşi. Şapte agenţi economici s-au ales cu amenzi în valoare de 12.000 de lei şi am aplicat cinci avetismente“, a declarat Toader Frăţilă, comisar şef la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Bacău.
Sancţiunile au fost aplicate pentru că o parte dintre patronii magazinelor second-hand nu aveau triate hainele vechi de cele noi. Mai mult, etichetele, în cazul în care hainele le aveau, nu aveau specificate indicaţii în limba română şi nici măcar curăţătoria unde li s-a efectuat dezinfecţia. De asemenea, cântarele nu aveau efectuată verificarea metrologică. Cu toate acestea, astfel de magazine sunt în continuare pline de clienţi în fiecare zi.
„Nu am sute de lei să dau pe haine. În mall sunt exagerat de scumpe hainele. Unde să mă duc să mă îmbrac? Nu-mi pasă că n-au etichetă, le cumpăr aşa“, a spus Lucica Frâncu, şomeră care şi-a luat cu 10 lei un pulover, care ar fi costat-o cel puţin 60 de lei în mall.
Pielea este sensibilă la hainele nedezinfectate
Pentru că unii patroni de magazine care vând haine la mâna a doua nu dau atenţie la dezinfecţia articolelor de îmbrăcăminte sau încălţăminte, există pericolul ca în contact cu piele