Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy s-a aflat miercuri în Haiti, joi în Martinica şi apoi în Guyana. Haiti a fost colonie franceză, Martinica şi Guyana sunt în continuare teritorii franceze. Cei care iubesc Franţa au tendinţa uneori de a idealiza istoria ei. De altfel, chiar şi francezii înşişi, prin şcoala istorică a secolului al XIX-lea au avut tendinţa de a-şi povesti trecutul în cheie eroică, istoria Franţei căpătând nişte dimensiuni mitologice. Iată de ce, ori de câte ori ies la lumină şi paginile sumbre ale istoriei Franţei, multă lume rămâne surprinsă şi se întreabă "e oare adevărat, să fi făcut francezii astfel de lucruri ?".
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy s-a aflat miercuri în Haiti, joi în Martinica şi apoi în Guyana. Haiti a fost colonie franceză, Martinica şi Guyana sunt în continuare teritorii franceze.
Cei care iubesc Franţa au tendinţa uneori de a idealiza istoria ei. De altfel, chiar şi francezii înşişi, prin şcoala istorică a secolului al XIX-lea au avut tendinţa de a-şi povesti trecutul în cheie eroică, istoria Franţei căpătând nişte dimensiuni mitologice.
Iată de ce, ori de câte ori ies la lumină şi paginile sumbre ale istoriei Franţei, multă lume rămâne surprinsă şi se întreabă "e oare adevărat, să fi făcut francezii astfel de lucruri ?".
Iată un detaliu : în 1804, după o revoltă a haitienilor, de fapt a sclavilor de pe insula Haiti, crunt exploatată de francezi, Napoleon a acceptat să recunoască independenţa acestui nou stat, devenită prima republică neagră din istoria lumii. Franţa a cerut însă, la acea oră, despăgubiri enorme, în schimbul recunoaşterii independenţei. Practic, haitienii au plătit timp de 80 de ani un fel de "tribut" Franţei, în schimbul libertăţii lor, iluzorii de altfel.
De necrezut este şi faptul că din 1804 până ieri, nici un preşedinte francez nu a vizitat statul Haiti, altfel spus un t