Dinastiile politice Papandreu si Karamanlis fac legea de 50 de ani in Grecia, o tara in care s-a nascut in urma cu mii de ani cuvantul democratie.
Istoria ultimelor cinci decenii grecesti este cea mai zbuciumata din Europa, nicio alta tara de pe continent nu a trait atata instabilitate politica, guverne militare, expulzari pe criterii politice, refugiati si intoarceri triumfale intr-un timp atat de scurt.
Papandreu si Karamanlis sunt nume care pentru greci au rezonanta lui Kennedy pentru americani sau Peron pentru argentinieni. Trei generatii de Papandreu (de stanga) si doua de Karamanlis (dreapta) au avut puterea pana acum in Grecia. Despre cum si-au lasat amprenta asupra tarii lor vor avea raspunsuri limpezi istoricii generatiilor viitoare. Cert este ca in prezent stanga si dreapta, Papandreu si Karamanlis, nasc tot atatea patimi politice ca in urma cu 50 de ani.
Papandreu
Primul Papandreu, George (n. 1888 - d. 1968), de trei ori prim-ministru al Greciei (i-a succedat primului Karamanlis), a fost considerat prea liberal (socialist) de regele Constantinos al II-lea. El a fost inlaturat de la putere printr-o lovitura militara in 1965 si a murit in 1968, in arest la domiciliu. Fiul si consilierul sau Andreas (n. 1919 - d. 1996 ), care fusese arestat pentru trotkism inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial si petrecuse aproape 20 de ani in America in exil, a fost din nou arestat dupa inlaturarea tatalui sau si i s-a permis sa paraseasca Grecia doar la interventia guvernului american. El s-a mutat in Suedia, revenind in Grecia dupa 10 ani, una dintre primele sale initiative politice fiind infiintarea PASOK, unul dintre cele mai rezonante nume din stanga europeana. In 1981 PASOK a castigat alegerile in Grecia in fata partidului Noua Democratie (de dreapta), al carui nume este legat de familia Karamanlis. Papandreu a devenit astfel primul premie