TEHNOLOGIE. Cu ajutorul aşa numitelor „aparate deschise”, claustrofobii, copiii sau gravidele pot beneficia de investigaţii la nivelul oaselor şi articulaţiilor. Sursa: Codrin Prisecaru
Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), procedeu cunoscut până acum sub denumirea de RMN, e o investigaţie modernă, foarte performantă, care oferă informaţii precise, fiind indicată în special pentru investigarea bolilor neurologice.
Mai nou, această analiză se poate face şi cu aşa-nu mitele „aparate deschise”, care permit persoanelor claustrofobe sau cu tije metalice să poată apela aceste examene.
Astfel de dispozitive se găsesc deja în Bucureşti, la Centrul de Diagnostic Hiperdia, dar şi în Craiova, Iaşi, Galaţi sau Suceava.
Indicat pentru oase şi articulaţii
IRM-ul deschis le este util pacienţilor cu afecţiuni neurologice, neurochirurgicale şi din sfera ortopediei. „Dacă pentru unele zone există alternativa com puterului tomograf, pentru oase şi articulaţii nu există o altă posibilitate de examinare care să scoată în evidenţă toate leziunile posibile existente decât acest aparat”, explică Ana Bratu, medic primar imagistică la Centrul de Diagnostic Hiperdia.
Cu ajutorul aparatului se pot examina zona capului, sfera ORL, coloana şi articulaţiile, dar şi abdomenul, pelvisul sau cordul. Examinarea cu acest tip de aparat e ţintită pe o bucată din corp.
Mihai Dumitru, un bărbat de 73 de ani din judeţul Ilfov, este unul dintre pacienţii care a fost investigat cu noul aparat la centrul medical bucureştean.
„Am venit aici să fac un IRM cerebral din cauza unei depresii care îmi cauza dureri de cap”, zice el. Proteza de şold pe care o are îl împiedică însă să facă analiza la un aparat clasic.
Rezultate în câteva minute
Procedura poate dura între 15 minute şi o oră, în funcţie de c