Sefii companiilor de stat din energie, care conduc businessuri de sute de milioane de euro anual, au avut in ultimii ani venituri salariale cuprinse intre 2.000 si 5.600 de euro pe luna.
Castigurile directorilor generali si adjuncti din cele mai mari companii energetice aflate in portofoliul Ministerului Economiei sunt foarte inegale, potrivit ultimelor declaratii de avere publicate pe site-urile institutiilor. Acestea sunt cele mai recente date disponibile.
Spre exemplu, directorul general al Electrica, care are afaceri de 1,2 mld. euro, a incasat in 2008 venituri din salarii de aproximativ 2.000 de euro pe luna si din dividende a incasat circa 1 mil. lei (270.000 de euro).
In acelasi timp, Daniel Surulescu, fostul director al CNH a avut potrivit declaratiei de avere un venit lunar de 5.600 de euro in 2008. De anul trecut insa, salariile directorilor din companiile de stat au fost limitate la 4.800 de lei net (circa 1.000 de euro), adica la nivelul unui secretar de stat.
Majoritatea directorilor din firmele de stat sunt numiti pe criterii politice si, astfel, de obicei sunt inlocuiti la orice schimbare care are loc pe scena politica. Totodata, unii directori au la randul lor o activitate politica bine conturata, acestia fiind membri de partid, facand parte din consilii judetene sau din alte structuri.
Potrivit datelor disponibile, cei mai bogati directori din energia locala sunt cei care se ocupa de domeniul gazelor, adica cei din cele doua companii de stat Romgaz si Transgaz.
Chiar daca nu au venituri foarte mari, sefii companiilor de stat au adunat milioane de euro in conturi si au investitii semnificative in imobiliare. Astfel, directorul Transgaz, Florin Muntean, readus la conducerea transportatorului de gaze anul trecut, are peste 2 milioane de euro in conturi, doua case, este actionar la 8 companii si este posesorul a