Jim Collins este, probabil, cel mai citit scriitor de literatură economică din lume, scria The Economist în 2004, şi nu fără motiv. Căci în mai puţin de 3 ani de la apariţie, ediţia în limba engleză a acestei cărţi se vânduse deja în peste 1,5 milioane de exemplare. Iar de atunci şi până în prezent a fost tradusă în peste 30 de limbi, devenind rapid un bestseller în întreaga lume. Bazată pe un proiect de cercetare extins pe durata a 5 ani, această carte a fost rezulta
Jim Collins este, probabil, cel mai citit scriitor de literatură economică din lume, scria The Economist în 2004, şi nu fără motiv. Căci în mai puţin de 3 ani de la apariţie, ediţia în limba engleză a acestei cărţi se vânduse deja în peste 1,5 milioane de exemplare. Iar de atunci şi până în prezent a fost tradusă în peste 30 de limbi, devenind rapid un bestseller în întreaga lume.
Bazată pe un proiect de cercetare extins pe durata a 5 ani, această carte a fost rezultatul eforturilor de analiză a peste 1.400 de companii incluse în Fortune 500, din care în final numai 11 au îndeplinit criteriile de excelentă în afaceri. Iar rezultatele acestor eforturi de cercetare nu au întârziat să apăra.
Peter Drucker o descria astfel: Această carte, bine scrisă şi bazată pe o cercetare atentă, dovedeşte netemeinicia celor mai multe false teorii din managementul actual de la cultul supraomului aflat în poziţia de CEO, până la cultul faţă de IT şi mânia fuziunilor şi achiziţiilor. Mediocritatea nu poate deveni competenţă, dar competenţa se poate transforma în excelenţă.
În anul publicării sale, cartea a fost desemnată de Business Week printre primele 10 cărţi de afaceri din SUA. Apoi s-a menţinut ani de zile în topul New York Times al celor mai bine vândute cărţi de non-ficţiune. Editură HarperCollins, care a publicat ediţia americană a cărţii, o nominalizează şi astăzi printre lucrările sale