RECOMANDĂRI. Consultanţii PricewaterhouseCoopers au publicat o broşură care are ca scop să-i ajute pe contribuabili să treacă fără probleme de avalanşa de controale din partea inspectorilor ANAF. Sursa: ARHIVA EVZ
Pentru firme, criza a adus nu doar probleme în afaceri, ci şi o înteţire a controalelor fiscale. În condiţiile în care veniturile bugetare sunt în scădere, iar cheltuielile cresc, inspectorii fiscali ar putea bate la uşă oricând. Pentru aceasta, un manager prevăzător trebuie să fie bine pregătit pentru întâlnirea cu Fiscul.
Oamenii de afaceri au acum la dispoziţie un ghid special care să îi ajute să treacă fără probleme de verificările agenţilor Fiscului. Este vorba de „Ghidul contribuabilului în gestionarea inspecţiei fiscale”, publicat la finele lunii trecute de compania de audit şi consultanţă Pricewaterhouse- Coopers (PWC) România şi societatea de avocatură corespondentă acesteia, David şi Baias (D&B).
Broşura va putea fi descărcată gratuit în format electronic, în zilele următoare, de pe site-ul www.pwc.com/ro.
Ghidul este împărţit în trei părţi care trec în revistă ce trebuie să facă firma înainte de control, în timpul verificării şi după inspecţia fiscală.
Înainte de inspecţie
La primirea avizului de verificare fiscală, puteţi solicita o amânare, însă cu motivaţie şi o singură dată pentru o inspecţie. Consultanţii PWC vă sfătuiesc să nu depuneţi decontul de rambursare de TVA chiar în ultima zi, ci cât mai devreme. Ca să nu intraţi în vizorul Fiscului, depuneţi toate situaţiile financiare în termenul legal. Pentru operaţiunile scutite de TVA este foarte important să deţineţi toate documentele justificative.
Verificaţi în ce măsură puteţi demonstra că toate cheltuielile pe care le consideraţi deductibile au avut drept scop realizarea veniturilor. Documentele justificative (facturi, a