Transgaz, transportatorul naţional de gaze al României, a fost invitat oficial de grupul rus Gazprom să participe la realizarea gazoductului South Stream. "Ştiu că Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (în South Stream - n.r.). Romgaz nu poate să facă parte", a afirmat Adriean Videanu, ministrul Economiei, întrebat dacă Romgaz a fost invitat în South Stream.
Grupul rus Gazprom a anunţat, într-un comunicat publicat miercuri seară, că România şi-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream.
"Partea română şi-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream şi a furnizat delegaţiei ruse (care a vizitat miercuri Capitala - n.r.) date solicitate anterior pentru pregătirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul românesc", se arată în comunicatul citat de Ria Novosti.
South Stream vizează urmează să fie construit pe sub Marea Neagră până în Bulgaria. De aici ramura nordică ar trebui să pornească prin Serbia, Ungaria până în Austria la Baumgartden. Ramura sudică ar trebui să treacă prin Grecia, va traversa Marea Mediterană până în Italia. South Stream este orchestrat de Gazprom si Italienii de la Eni.
Turcia şi-a dat şI ea acceptul de a trece South Stream prin apele sale, după ce Bulgaria declarase acum câteva luni că nu vede raţiunea economică a proiectului.
Oficialii ruşi au declarat în mai multe rânduri că România trebuie să se hotărască dacă va participa la South Stream sau nu, însă partea română a precizat că nu a primit o invitaţie oficială.
GAZPROM NU POATE FĂRĂ NOI
România susţine accelerarea proiectului White Stream 2. Acesta presupune că gazele naturale din zona caspică vor fi transportate până la Batumi, în Georgia. Aici vor fi lichefiate şI apoi transportate cu metaniere până la Constanţa, unde Romgaz doreşte să realizeze un alt t