Magistratul care a încercat muşamalizarea dosarului CNSAS-Rodica Stănoiu, Stere Learciu, este la rândul său acuzat de un judecător că a colaborat cu fosta Securitate. Directorul Institutului Naţional al Magistraturii îl acuză pe fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti că i-a făcut viaţa amară prin turnătoriile date Securităţii.
Cazul bătrânului trimis de Justiţie să moară de frig în pădure
Un scandal cu iz de turnătorii la Securitate mocneşte între doi judecători ai Curţii de Apel Bucureşti după ce Curtea de Apel Constanţa a respins acţiunea prin care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut ca judecătorul Stere Learciu să fie declarat colaborator al Securităţii.
Imediat, decizia a fost atacată la instanţa supremă, cel care a considerat ca inacceptabilă hotărârea Curţii de Apel Constanţa fiind judecătorul Constantin Brânzan, în prezent şef al Institutului Naţional al Magistraturii. Brânzan aflase din mass-media că fostul său coleg este acuzat de colaborare cu Securitatea şi a avut curiozitatea să meargă la dosar, unde a descoperit că fusese una dintre victime.
„Aurel" supraveghea mediul Justiţiei
Recrutat de Securitate sub numele de cod „Aurel", Stere Learciu (60 de ani) a semnat, conform CNSAS, un angajament de colaborare la data de 29 mai 1984. Securitatea l-a folosit pentru supravegherea informativă a mediului „Justiţia", în perioada în care lucra la Judecătoria Sectorului 2 din Capitală. Potrivit CNSAS, „Aurel" a dat mai multe rapoarte - redactate şi semnate de ofiţeri de Securitate - despre colegii săi de serviciu.
Principala ţintă a Securităţii era judecătorul Constantin Brânzan, urmărit pentru relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, „fiind şi suspect de luare de mită, conduită morală necorespunzătoare sau influenţarea colegilor în unele redactări de soluţii