Urmeaza noi runde de negocieri cu Finantele pentru introducerea deductibilitatii fiscale a primelor pentru asigurarile de viata.
Companiile de asigurari de viata, care au inregistrat anul trecut pentru prima data o scadere a afacerilor de 10% la nivelul intregii piete, se pregatesc pentru inca un an dificil, piata urmand sa stagneze sau cel mult sa creasca usor in 2010.
In ultimii zece ani, cu exceptia lui 2008, vanzarile de asigurari de viata au inregistrat numai cresteri, in mare parte de doua cifre, iar scaderea de anul trecut a venit pe fondul cresterii somajului, al taierii bugetelor de beneficii acordate de angajatori si al prabusirii creditarii.
"Estimez ca toata piata asigurarilor va creste cu 5% in 2010, dar va fi mai greu pentru asigurarile de viata, deoarece trebuie sa recupereze scaderea de anul trecut. Ma astept ca in 2010 asigurarile de viata sa ajunga la nivelul din 2008", a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In 2008 subscrierile totale din asigurari de viata au fost de 1,87 mld. lei (508 mil. euro).
Presedintele CSA considera ca anul acesta clientii se vor orienta catre politele de asigurare de viata traditionale, care nu presupun existenta unui risc investitional asumat de asigurat.
"Avantajul produsului traditional este ca prezinta o suma asigurata garantata si imbina componenta de protectie cu cea de economisire", spune Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico Asigurari (fosta AIG Life), a doua companie din piata asigurarilor de viata.
Cel mai mare jucator din aceasta piata, ING Asigurari, estimeaza ca anul acesta asigurarile de viata vor ramane la nivelul din 2009. "Vom incepe sa crestem din nou in 2011, atunci romanii cred ca isi vor relua comportamentul de consum si economisire. Un avantaj pentru companiile de asigurari de viata este scaderea do