Preşedintele american Barack Obama l-a primit pe liderul tibetan cu multă discreţie pentru a nu supăra prea tare Beijingul, unul dintre creditorii Americii. Întâlnirea a avut loc departe de ochii presei, după ce liderul american a tot amânat anul trecut primirea lui Dalai Lama la Casa Albă.
Barack Obama nu l-a primit pe liderul în exil al tibetanilor în Biroul Oval - acolo unde sunt întâmpinaţi şefii de stat şi de guvern, precum şi oaspeţii importanţi -, ci în Sala Hărţilor.
Citiţi şi:
O nouă dispută comercială: China taxează exporturile de pui american
Obama se întâlneşte cu Dalai Lama, în pofida înverşunării Beijingului
Dacă George W. Bush a fost primul preşedinte care "a îndrăznit" să se afişeze în public, în 2007, cu cel pe care chinezii îl acuză de intenţii separatiste, anul trecut, actualul lider de la Casa Albă a marcat o premieră, din 1991 încoace el refuzând să se întâlnească cu Dalai Lama, deşi acesta a vizitat capitala americană.
Obama a încercat în 2009 să nu creeze o atmosferă tensionată înainte de vizita sa în China, din noiembrie. O creează însă acum, momentul fiind la fel de nepotrivit, pe fondul disputelor privind vânzarea de arme a SUA către Taiwan, atacurile cibernetice ale Chinei şi problemele economice.
Retorica oficială
La sfârşitul lunii trecute, Beijingul s-a arătat supărat foc de contractul prin care Washingtonul a vândut Taiwanului echipamente militare. Oficiali chinezi de rang înalt au făcut declaraţii "războinice", ameninţând cu rezilierea contractelor militare bilaterale şi sancţionarea firmelor americane din domeniul apărării.
Deocamdată, China a anulat doar o serie de întâlniri bilaterale la nivel militar, în timp ce apropierea de Taiwan continuă nestingherită. Potrivit presei asiatice, retorica oficială a fost îndreptată spre opinia publică internă, mai