Cu un deficit bugetar record, ce depaseste de peste patru ori tinta impusa de Uniunea Europeana, cu a doua cea mai mare datorie publica ca raport din PIB la nivel european, cu statistici false si cu imaginea sifonata de scandalul privind ascunderea datoriilor cu ajutorul bancilor de pe Wall Street, situatia Greciei se inrautateste de la o zi la alta.
Guvernul de la Atena trebuie sa actioneze contracronometru pentru a-si multumi partenerii europeni si pentru a demonstra ca poate tine sub control fraiele propriei economii.
Dar in conditiile in care problemele Greciei provin chiar din structura de baza a economiei, aceasta fiind una dintre cele mai inchise din Europa, cu unul dintre cele mai reduse niveluri ale investitiilor straine directe per capita de pe continent, masurile pe care guvernul le-a anuntat pana acum nu vor avea efect decat pe termen scurt.
Desi guvernul condus de prim-ministrul George Papandreou a propus o serie de masuri de austeritate care au transformat tara intr-un vulcan, strazile Atenei fiind impanzite de protestatari, acestea sunt insuficiente, potrivit specialistilor si autoritatilor europene.
La sfarsitul anului trecut autoritatile anuntau reducerea cu 10% a salariilor din sectorul public in 2010, aplicarea unei reguli de tipul 5:1 in sectorul public, potrivit careia se va angaja o singura persoana pentru fiecare cinci pensionate incepand cu 2011, rezilierea unui numar mare de contracte pe termen scurt din sectorul public si majorarea taxelor si accizelor la alcool si tutun.
Nu se vede decat varful aisbergului?
Daca planul guvernamental anticriza a fost primit cu reticenta de investitori, de agentiile de rating si de celelalte state membre ale zonei euro, multi angajati din sectorul public au inceput deja sa iasa in strada sa protesteze pentru a-si manifesta nemultumirea, chiar daca, conform unor sondaj