Român de origine, de naţionalitate elveţian, scriitorul Cătălin Dorian Florescu aduce în România, prin Editura Polirom, un roman de succes pe piaţa internaţională. "Zaira" (cu aproape 25 de mii de exemplare vândute în doi ani) prezintă o poveste de viaţă din secolul trecut, plină de întorsături dramatice şi emoţii.
PERSONAJ REAL
În noul său roman, Cătălin Dorian Florescu povesteşte viaţa Zairei, o foarte preţuită păpuşăreasă în România anilor '60, din preajma celui de-al doilea război mondial şi până în vremurile noastre. Este o călătorie între Europa de Est şi America şi totodată povestea unei iubiri imposibile care supravieţuieşte, totuşi, deceniilor. Zaira Manta fiica unei familii de mari moşieri, care s-a născut în 1928 în sala de aşteptare a unei gări de provincie este un personaj real, are 80 de ani şi trăieşte în prezent în Timişoara, după 40 de ani de exil american.
Cartea acoperă două continente şi aproape un secol de drame şi aventuri: viaţa interbelică a moşierilor şi a ţăranilor, fascismul românesc, al doilea război mondial, venirea la putere a comuniştilor, persecuţiile. Fuga Zairei în Vest în timpul Primăverii de la Praga şi întreaga viaţă americană a unei emigrante este un panoptic al secolului al XX-lea, povestit de o femeie.
Cătălin Dorian Florescu s-a născut în 1967 la Timişoara. A părăsit România în 1982, stabilindu-se la Zürich. Romanul Wunderzeit (Vremea minunilor), publicat la Editura Pendo din Zürich în 2001, a fost distins cu premiile Pro Helvetia şi Hermann Lenz pe 2001, Cartea de Limba Germană a anului din partea Fundaţiei Elveţiene Schiller, Cartea anului în oraşul Zürich, Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002 şi Premiul Anna Seghers pe 2003. De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut "Vremea minunilor" (2005), "Drumul scurt spre casă" (2006) şi "Maseurul orb" (2007).