ORAŞUL VECHI. Arhitecţii locali din capitala Olteniei au pus la punct un proiect inspirat din fotografiile de epocă, prin care vor să redea zonei istorice farmecul de altădată. Sursa: Gabriela Zanfir
Arhitecţii şi proiectanţii din Craiova au scos din arhive fotografiile cu centrul oraşului de acum un secol, au împrumutat tot ce au găsit frumos şi au conceput un proiect prin care vor să readucă parfumul anilor 1900.
De la lampadare la străzi din macadam, băncuţe şi firme de meşteşugari - 12,5 hectare din centrul oraşului vor fi complet transformate în următorii doi ani. Călătoria în timp va fi cea mai scumpă investiţie publică făcută până acum în Craiova: 90 de milioane de lei, din care 98% provin din fonduri europene, iar restul reprezintă cofinanţare.
„Am ales, ca stil şi atmosferă, perioada 1900”
Arhitecţii vor să valorifice toate cotloanele uitate şi aduse în paragină de nepăsăre, inclusiv gangurile mici care asigurau intrarea în curţile interioare ale caselor negustorilor sau pasajele unde acum nimeni nu are curaj să intre.
„Am ales ca stil şi atmosferă perioada 1900, când oraşul s-a repersonalizat în stil eclectic, s-a modernizat edilitar şi a împrumutat ceva din cochetăria urbană a Bucureştiului. Din această perioadă există documente fotografice care au condus la alegerea tipului de lampadar, de consolă ornamentală, de bancă”, explică arhitecţii de la Proiect SA în documentaţia aprobată de Consiliul Local.
De exemplu, modelul unei fântâni arteziene ce urmează să împodobească scuarul aflat între străzile Olteţ şi Romain Rolland va fi o copie a celei pentru care Emile Redont a optat atunci când a proiectat Parcul Romanescu în 1900.
Toate drumurile duc spre strada Lipscani
Întregul proiect presupune modificări substanţiale: reabilitarea străzilor şi a trotuarelo