Carnea prajita cu ajutorul masinii traditionale de gatit, cu gaz, este cancerigena, arata un nou studiu, fiind de preferat ca aceasta sa fie pregatita la masina de gatit electrica.
Fumul eliberat in timpul pregatirii carnii cauzeaza schimbari in ADN, care pot duce la instalarea cancerului, in special al celui pulmonar, sustin cercetatorii norvegieni, citati de The Telegraph.
Si pana acum existau temeri ca friptura gatita in acest fel ar putea fi cancerigena, insa cercetatorii norvegieni sustin ca daca se foloseste o masina de gatit electrica, riscul este mai mic.
Cercetarea a constat in prajirea, in margarina sau ulei de soia, a 17 portii de carne de vita, timp de 15 minute, atat cu ajutorul aragazului traditional, cat si la masina de gatit electrica.
Tigaile moderne, nocive pentru sanatate
S-a descoperit ca particulele cancerigene eliberate in timpul gatirii in modul traditional au fost mult mai multe. Nu numai fumul rezultat in timpul pregatirii fripturii este periculos, dar si flama, au concluzionat cercetatorii de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnica.
Potrivit specialistilor, cei mai expusi sunt bucatarii, care stau in permanenta in fumul toxic. Acestia sunt sfatuiti sa aiba tot timpul bucataria bine ventilata, pentru a micsora riscurile.
In cazul pregatirii mancarurilor folosindu-se aragazul, pot aparea fecte secundare precum tusea, infectiile si chiar astmul.
Carnea prajita cu ajutorul masinii traditionale de gatit, cu gaz, este cancerigena, arata un nou studiu, fiind de preferat ca aceasta sa fie pregatita la masina de gatit electrica.
Fumul eliberat in timpul pregatirii carnii cauzeaza schimbari in ADN, care pot duce la instalarea cancerului, in special al celui pulmonar, sustin cercetatorii norvegieni, citati de The Telegraph.
@