HOBBY. Aşa cum pe unii îi fascinează muzeele Parisului, alţii se minunează în faţa relicvelor mării. Pentru Rareş Gheorghe, nimic nu este mai incitant ca scufundarea către epavele din adâncuri. Sursa: AQUARIS CENTER
Cu mai puţin de trei luni în urmă, pe 25 noiembrie, la ora 13.17 minute, Rareş Gheorghe, 31 de ani, se scufunda în Marea Neagră la o adâncime de 8,1 metri. Temperatura apei: 13 grade Celsius, timpul petrecut în adâncuri: 80 de minute.
Sunt datele celei mai recente scufundări, stocate în arhiva com puterului-ceas pe care îl poartă tot timpul la mână. A găsit atunci în adâncuri două ancore romane şi a ieşit la suprafaţă cu un gât de amforă pe care l-a dus la muzeu.
Acum aşteaptă să se liniştească marea, care e „stricată rău” în această perioadă, iar în două săptămâni preconizează că va intra din nou în adâncuri, undeva lângă Mangalia.
O nişă turistică de exploatat
Rareş a „vizitat” şi studiat până acum aproape 30 de epave, unele vechi de 2.000 de ani. Pentru el, Marea Neagră e un adevărat muzeu de epave şi are de gând să exploateze acest lucru. Lucrează acum la un proiect de accesare de fonduri europene, care să pună bazele turismului la epavele din spaţiul românesc.
„Pentru vest-europeni şi americani ar fi o provocare să vină într-o ţară din fostul bloc comunist şi să vadă epave, unele multe dintre ele militare. Sunt oameni care şi-ar vinde casa ca să vadă o epavă ca «Moscova», distrugătorul rusesc scufundat în al Doilea Război Mondial în Marea Neagră”.
Te poartă curenţii ca pe o păpuşă de cârpă
Prima senzaţie pe care o ai când începi să cobori în mare este una de claustrofobie, povesteşte Rareş. „E un paradox, pentru că te afli într-un spaţiu atât de larg şi totuşi ai impresia că tot acest spaţiu stă peste tine”.
Se instalează apoi o senz