BCR, cea mai mare banca locala, a redus dobanzile standard la depozitele in lei pentru clientii persoane fizice cu jumatate pana la trei sferturi de punct procentual, asezandu-le acum pe palierul de 7% pe an.
Miscarea vine la scurt timp dupa semnalul dat de Banca Nationala, care a redus la inceputul lunii dobanda-cheie la lei cu jumatate de punct procentual, la 7% pe an. Toate bancile si-au ajustat vizibil dobanzile de la inceputul anului (cand inca mai puteau fi gasite oferte de 10%-11% pe an), odata cu scaderea ratelor si pe piata interbancara. Totusi, dintre marii jucatori, majoritatea sunt inca pe palierul de 8%.
"Dobanzile standard sunt acum intre 7% si 7,8% pe an, pentru scadentele de pana la un an. In paralel, am reactivat un produs mai vechi, un depozit pe doi ani, la care dobanzile sunt de 8,25% pe an la lei si 3,5% pe an la euro", spune Sorin Mititelu, directorul directiei Dezvoltare afaceri si produse retail din BCR. Nivelul de dobanda este fix pe toata perioada de constituire a depozitului. La depozitele cu dobanda variabila, ratele oferite sunt insa mult mai mici, fiind cuprinse in intervalul 4,75%-6,65% pe an. Banca nu a modificat, cel putin pentru moment, dobanzile la credite, pe care le ajustase insa in ianuarie. Orientarea spre scadente mai lungi a economiilor clientilor este una din directiile strategice ale BCR pentru anul acesta, in conditiile in care la nivelul pietei maturitatea medie a unui depozit este de sub trei luni.
"In realitate, aceste economii sunt pastrate o perioada mai lunga, dar se alege un produs cu maturitate scurta pe ideea ca exista o mai mare adaptabilitate la modificarile de dobanda din piata. Acum exista insa o predictibilitate mai buna, in procesul de convergenta la zona euro, dobanzile trebuie sa intre pe un trend de scadere. Existand mai multe referinte, va exista si o motivatie rationala de a alege mat