Oficiali ai producătorului rus de gaze Gazprom au fost ieri întrun „raid” prin România şi Bulgaria, pentru a-şi promova proiectele. Sursa: Agerpres
La Bucureşti a venit vicepreşedintele grupului, Alexander Medvedev, care s-a văzut atât cu ministrul economiei, Adriean Videanu, cât şi cu conducerea companiilor Romgaz sau Transgaz. La Sofia a fost directorul general al Gazprom, Alexei Miller.
Ambelor ţări li s-a propus, mai mult sau mai puţin, importuri de gaze directe, care să scoată din schemă unii intermediari. „Gazprom şi-a manifestat interesul ca, odată cu finalizarea contractelor de furnizare în vigoare, să aibă o relaţie directă cu Romgaz”, a transmis, într-un comunicat, Ministerul Economiei.
În prezent, Romgaz importă de la Gazprom prin intermediul companiilor WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012. Cantitatea anuală se ridică la 250 de milioane de metri cubi pe an, ne-a declarat Lucian Stancu, director general adjunct al companiei româneşti.
Nu scăpăm de intermediari
Cantitatea reprezintă aproximativ a opta parte totalul importurilor, în medie. „Am discutat posibilitatea ca, după ce ne expiră aceste contracte, să luăm gaze direct de la Gazprom. Că o să luăm sau nu direct de la ei, o să vedem”, a spus Stancu.
Faptul că Romgaz ar putea achiziţiona gaze direct de la Gazprom nu înseamnă că scăpăm de cei doi mari intermediari, Conef şi Wintershall, în care Gazprom are 50% din acţiuni.
Printre interesele Gazprom în România se numără: construcţia unui depozit de gaze printr-o companie mixtă cu Romgaz, prelungirea contractelor de tranzit prin România a gazelor destinate ţărilor din Balcani, care expiră în 2011, precum şi colaborarea în zona producţiei de energie electrică. Deşi Ministerul Economiei nu a pomenit nimic de spre South Stream, a menţionat ca punct de disc