Comertul si industria au fost in 2009 segmentele cu cele mai mari volume ale creditelor contractate, in vreme ce agricultura, utilitatile sau serviciile au fost ocolite de banci, potrivit datelor prezentate de Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate din BNR. Asta dupa ce „grosul” finantarilor s-a dus la Stat, vazut ca cel mai sigur si stabil partener bancar, din punctul de vedere al recuperarii banilor.
Utilitatile si serviciile, cel mai putin finantate sectoare
Ceea ce a ramas disponibil a fost orientat de bancile romanesti catre acele industrii Rata restantelor
Foto: HotNews.ro
vazute mai sigure: comertul si industria, care au inregistrat la inceputul acestei luni cel mai generos sold al creditelor.
Agricultura, utilitatile si serviciile au fost „oaia neagra” a creditarii, sumele alocate prin credit acestor industrii fiind de circa 5 miliarde de lei/industrie.
IMM-urile au „inghitit” aproape 70 de miliarde de lei, in vreme ce corporatiile mari si-au trecut in sold credite de 3 ori mai mici in volum. Restantele au insa o tendinta puternic inversata.
IMM-urile au cele mai mari probleme de rambursare a creditelor
Daca in cazul IMM-urilor care s-au imprumutat de la banci, restantele s-au triplat in ultimul an, Corporatiile si-au redus semnificativ intarzierile la plata. Industria prelucratoare, catre care se indreapta ochii economistilor cand vine vorba de relansarea economica, a fost vedeta preferata de bancheri. Daca in decembrie 2008, creditele acordate erau de circa 400 milioane de lei, un an mai tarziu soldul urcase pana aproape de un miliard. De asemenea, comertul a urcat ca sold al creditelor de la 306 milioane, la peste 1,2 miliarde de lei.
Riscul de credit
Foto: HotNews.ro
In ceea ce priveste creditele date populatiei, lucrurile stau prost. Restantele a