În faţa "justiţiei democrate" au fost aduşi patru inculpaţi, consideraţi vinovaţi, într-o formă sau alta, că l-au scăpat pe "dictator" din mâna revoluţionarilor: maior Aurel David, maior Florian Raţ, căpitan Marian Constantin Rusu şi căpitan Paulică Tenasi.
"Filmul" evenimentelor poate stârni astăzi zâmbete, însă, în primele luni postrevoluţionare, informaţiile venite din sala procesului au stârnit mult interes. Lumea era avidă de informaţii "calde" privind "evadarea" lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu de pe sediul Comitetului Central. Inculpaţii făceau parte din unitatea militară 0666 (indicativ parcă predestinat!) Bucureşti, cunoscută mai bine sub denumirea de Direcţia a V-a a Securităţii. David, Raţ, Rusu şi Tenasi activau în cadrul serviciului nr. 1, care se ocupa de securitatea şi garda personală a familiei prezidenţiale.
ACUZAŢIILE
Justiţia militară avea în faţă un dosar "consistent", în care erau adunate declaraţii şi probe care dovedeau că inculpaţii au desfăşurat în ziua de 22 decembrie 1989 "activităţi materiale, concrete, directe şi nemijlocite în scopul de a asigura scăparea de răspundere penală a celor care s-au făcut vinovaţi de genocid". Ofiţerii Secu' erau acuzaţi că depuseseră "mult zel" pentru a înfăptui "evadarea criminalilor".
Ce se întâmplase? În ziua cu pricina, pe la ora 11:30, în sediul CC se pregătea "evadarea". Elicopterul fusese chemat, însă nu avea cine să-i semnalizeze pilotului locul de aterizare. Aşadar, căpitanul Paulică Tenasi a procurat o eşarfă albă, fluturând-o în vânt ca nu cumva elicopterul să se rătăcească.
Au intrat în scenă maiorul Florian Raţ şi căpitanul Marian Constantin Rusu. Cei doi ofiţeri i-au însoţit pe Nicolae şi Elena Ceauşescu în drumul lor spre acoperişul CC, cu liftul. Dar, ghinion, la etajul al şaselea, uşa ascensorului s-a blocat. Vigilent însă, maiorul Raţ