Mii de familii din oraş sunt afectate săptămânal de avarii la reţeaua de apă rece. Majoritatea băcăuanilor racordaţi la reţeaua publică s-au obişnuit să cumpere apă de la magazin.
Apa curată şi reţeaua de apă modernizată au fost, timp de mulţi ani, promisiunile electorale preferate ale candidaţilor la funcţia de primar al Bacăului. În timpul mandatului lui Dumitru Sechelariu a început un proiect de modernizare a reţelei şi de racordare la o nouă sursă de apă, cu finanţare BERD.
Proiectul a continuat şi după preluarea puterii administrative de către Romeo Stavarache. Băcăuanii se plâng că nici în ziua de azi nu pot bea liniştiţi apă de la robinete. Mii de localnici preferă să îşi cumpere apă plată îmbuteliată de la supermarketurile din oraş. „Nu am încredere în apa de la robinet, când văd, după o defecţiune, că avem apă murdară timp de câteva ore. Toată mizeria aia e undeva, prin conducte şi sunt sigură că nici când nu sunt defecţiuni apa nu este potabilă“, spune Florina Gherghel.
Autorităţile locale susţin însă că apa este potabilă în cea mai mare parte a timpului, fapt confirmat de analizele efectuate la Direcţia de Sănătate Publică. „După o avarie, la robinete este posibil să apară fenomenul de turbiditate a apei, ceea ce înseamnă că apa are o culoare maronie”, a precizat directorul tehnic al Companiei de Apă, Petruş Rădulescu. În fiecare săptămână, atunci când vremea o permite, au loc lucrări de înlocuire a conductelor în diferite zone ale oraşului.
Însă, potrivit autorităţilor locale, va mai fi nevoie de cel puţin 4-5 ani pentru ca apa de la robinete să nu mai curgă cu impurităţi. În urmă cu o lună, Compania de Apă a efectuat o spălare a conductelor, însă, în unele cartiere, acestea nu au mai fost schimbate sau curăţate de 20-30 de ani, ceea ce face dificilă misiunea de a elimina murdăria din ele.
„Eu nu am spe