Americanii vor să trateze lenea alături de dependenţa de internet şi hipersexualitate. Viitoarea „biblie“ a psihiatrilor americani propune ca o serie de trăsături precum lenea sau pesimismul să devină diagnostice. Manualul anticipează şi tendinţele din Europa.
Dacă ar fi trăit în zilele noastre, undeva în America, greierele din fabula lui Esop n-ar mai fi considerat lenea în persoană, ci s-ar trata mai degrabă de sindromul tempoului cognitiv lent („sluggish cognitive tempo disorder" - SCT).
Cancerul poate fi depistat în ADN
Leacul pentru chelie se ascunde într-o vitamină naturală
Aşa cum orice uituc care devine agitat şi are un acces de furie când nu-şi mai aminteşte unde şi-a parcat maşina va putea fi diagnosticat cu sindromul temperamentului exploziv intermitent („intermittent explosive disorder" - IED).
Dacă bărbaţii se gândesc la sex o dată la 20 de minute, suferă de „sindromul hipersexualităţii", iar femeile care se simt „ciudat" într-o anumită perioadă a lunii au simptome specifice „sindromului disforic premenstrual". Şi cei care se vor simţi ofensaţi de pornografie vor putea fi trataţi de „sindromul Whitehouse" (numit după militantul Mary Whitehouse, care s-a opus emisiunilor TV cu conţinut sexual).
Alte comportamente introduse de americani în zona patologicului sunt „adicţia de jocuri de noroc" şi „dependenţa de internet". Toate aceste noi tulburări se regăsesc în proiectul „Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders" (DSM-5), „biblia" psihiatrilor de peste Ocean, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Supus spre dezbatere specialiştilor în psihiatrie până în aprilie, proiectul va deveni în 2013 noua carte de căpătâi a psihiatriei americane, cea care indică trendul diagnosticelor şi al tratamentelor la nivel mondial.
Trăsături sau boli?
Printre simptomele noului si