Liceenii din Capitală, din Prahova şi din Constanţa vorbesc cel mai bine limba română. Prima probă a examenului de Bacalaureat după noua metodologie s-a încheiat surprinzător: elevii din anii terminali de liceu sunt „aşi” la limba română. Sursa: Vlad Stănescu
1 /.
Asta arată rezultatele parţiale ale evaluării competenţelor lingvistice în limba română, în urma căreia aproape 60% dintre liceeni au primit calificativul „experimentat”, alţi peste 25% - „avansat”, în timp ce în cazul celorlalţi 15% profesorii examinatori au ajuns la concluzia că au competenţe „medii”.
Dascălii nu sar însă în sus de bucurie şi consideră că această probă nu a fost relevantă pentru testarea elevilor. În plus, mulţi se plâng şi de faptul că au fost nevoiţi să-i treacă pe toţi elevii, indiferent de nivelul acestora. Vor fi taxaţi doar cei câteva zeci de „chiulangi” care - deşi pot participa la celelalte probe scrise ale Bacului-, nu vor promova examenul.
Pe parcursul a trei zile au fost testaţi peste 200.000 de elevi din toată ţara. Doar doi au fost eliminaţi din examen după ce au încercat să copieze.
Sudul este „fruntea”
În topul celor mai „experimentaţi” vorbitori de limba română, pe primul loc se află elevii de la liceele din Capitală, urmaţi de cei din judeţele Prahova, Constanţa, Gorj şi Ialomiţa. Pentru obţinerea unui calificativ cât mai bun, liceenii au avut de citit cu voce tare câte un text (multe dintre acestea fragmente din articolele unor publicaţii), să indice tipul acestuia şi cui se adresează şi să-şi spună opinia cu privire la mesajul transmis.
Pentru cei mai mulţi dintre elevi, examenul a fost unul „relaxat”, mai ales că nu au primit note. „Am înţeles că au fost şi copii nemulţumiţi că nu au primit note. Este însă mai important că au primit acest certificat de competenţe care ar trebui să-i ajut