Comisia Europeană (CE) a reafirmat ieri, la Bruxelles, că Grecia nu a solicitat asistenţă financiară, subliniind că va urmări cu atenţie situaţia economico-financiară din ţară şi măsurile luate de Guvernul elen pentru corectarea uriaşului deficit bugetar. Atena are la dispoziţie o lună pentru a demonstra că vrea şi poate lua astfel de măsuri. "Comisia Europeană va urmări cu multă atenţie, de o manieră periodică, măsurile propuse de Guvernul grec şi impactul lor bugetar", a spus purtătorul de cuvânt al CE (Executivul UE) pentru afaceri economice şi monetare, Amadeu Altafaj. Pe de altă parte, el a subliniat că CE va fi gata să lanseze un cadru pentru coordonarea acţiunilor necesare "salvgardării stabilităţii financiare a zonei euro", ameninţate de contagiune.
TERMEN-LIMITĂ
Declaraţia a survenit după ce, în ajun, Consiliul ECOFIN pusese condiţii ferme Greciei dacă doreşte să fie sprijinită. Miniştrii finanţelor din UE ceruseră Atenei să remedieze deficitul bugetar excesiv până în 2012, dându-i termen ca, până la 16 martie, să prezinte un raport cu măsurile bugetare şi calendarul implementării lor pentru 2010. Un alt raport, care va fi prezentat până la 15 mai, va trebui să prezinte măsurile de politică monetară. După aceea, Grecia va trebui să prezinte rapoarte trimestriale. CE va trimite experţi la Atena pentru a verifica aplicarea măsurilor de austeritate anunţate.
Potrivit comisarului pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, "Grecia poate fi ajutată dacă se ajută singură, respectându-şi angajamentele". Astfel, promisiunea UE de ajutor, făcută joia trecută la nivel politic, rămâne fermă. Sprijinul financiar depinde însă de Grecia.
RAPORTĂRI FALSE
În 2009, deficitul bugetar a fost de peste patru ori mai mare decât pragul de 3% din PIB acceptat pentru statele din zona euro, această ţară balcanică având, printre