In anticamera Ministerului Agriculturii, o harta a Romaniei in relief atat de veche ca probabil a vegheat instalarea ultimilor 20 de ministri sta in fata unui dulap la fel de batran, dar plin de brosuri cu informatii despre fonduri de la Uniunea Europeana. Vechi si nou. Dar atat de nou incat pe alocuri este ininteligibil.
Ghidul solicitantului. Instalarea tinerilor fermieri. Masura 112. Pagina 6: "Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin masura 112 sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 de ude". Dar ce inseamna UDE? Trei hectare, cinci? In josul paginii, o explicatie: "UDE reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole. Valoarea unei UDE este de 1.200 de euro". Lamuriti? Tanarul de pe coperta ghidului aflat intr-un tractor pare multumit. El stie ce inseamna UDE.
Pana acum 600 de fermieri au invatat atat de bine ce inseamna UDE, ce acte sa depuna si unde sa mearga ca sa primeasca intre 15.000 si 25.000 de euro, ca au inceput sa primeasca si banii.
Alte cateva mii au depus actele si asteapta banii. In total sunt disponibile 337 mil. euro (din care 80% vin de la UE) pentru un total de 13.000 de fermieri. Aceasta este una dintre "masurile", adica liniile de finantare puse la dispozitia agricultorilor de catre Uniunea Europeana. Nume de cod "112".
112, 121, 143, 177. Sub asemenea nume de cod urmeaza sa fie injectate in agricultura romaneasca 8 miliarde de euro pana in 2013. Banii sunt distribuiti (in cea mai mare parte) de APIA si APDPR - doua agentii aflate in subordinea ministerului, care inseamna Agentia de Plati si Agentia de Dezvoltare Rurala.
Chiar stiu oamenii despre acesti bani, despre EDU, APIA si APDPR?
"Sa stiti ca