ING Bank Romania isi asuma piederea daca ajunge sa execute un imobil a carui valoare a scazut mult, si nu mai acopera creditul prin care a fost finantat, spune Misu Negritoiu, seful bancii, punandu-se astfel in antiteza cu alti bancheri de pe piata, care sustin ca fac orice pentru a isi recupera intreg creditul, executand si alte bunuri ale debitorului.
Astfel, pentru a recupera creditul in totalitate, bancherii vand alte active ale debitorului sau pun poprire pe salariul acestuia.
ING are pe site-ul propriu in prezent sase locuinte scoase la licitatie.
"Ca regula insa, nu incercam sa recuperam bunurile prin executare. Daca omul nu poate plati, mai amanam ratele, iar la anul casa poate deveni 50.000 de euro, 60.000, 80.000 sau chiar 100.000 de euro", a spus Misu Negritoiu.
Portofoliul de credite ipotecare al ING Bank este solid, spune Negritoiu, explicand ca banca a fost nevoita sa restructureze doar cateva credite anul trecut. Astfel, pierderile generate de bunurile executate pot fi relativ usor acoperite de castigurile realizate de banca prin creditele solvabile.
In schimb, banca a avut probleme cu creditele corporate si chiar a ajuns sa execute unul din marii debitori, Flamingo. Procesul de executie a fost insa un esec, din cauza ca sistemul executarilor bancare nu este bine pus la punct, si nu beneficiaza de un cadru juridic adecvat.
El crede totodata ca piata locala a executarilor este una "unfair".
"Sunt unii mici care nu au putere de negociere si sunt executati, iar altii mai puternici te poarta ani de zile prin tribunal. Intr-o cultura matura, cine greseste trebuie sa plateasca, dar in Romania nu exista aceasta cultura si atunci lucrurile treneaza", a aratat seful ING.
Negritoiu a dat ca exemplu un proces in care a fost implicat ING, pentru executarea unui bilet la ordin, pro