Bulgaria şi România au fost, la doar o zi distanţă, gazdele şefilor companiei Gazprom. Dacă la noi a venit vicepreşedintele Aleksander Medvedev, la Sofia s-a deplasat preşedintele Aleksei Miller. Detalii despre întâlnirea dintre Videanu şi Medvedev a trebuit să aflăm de la agenţiile ruseşti, deoarece ministrul economiei nu a dat nicio lămurire presei româneşti. Responsabilii bulgari au fost mai deschişi către presă.
Din informaţiile pe care am reuşit să le aflăm pe bucăţele, de la RIA Novosti, care citează Gazprom, aflăm că “România şi-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream şi a transmis părţii ruse documentele cerute pentru pregătirea studiului de fezabilitate”. Gazprom a primit, de altfel, documentele necesare pentru a pregăti studiul de fezabilitate a unui eventual tronson român al gazoductului South Stream, a anunţat miercuri, într-un comunicat, grupul rus citat de RIA Novosti. În privinţa eliminării intermediarilor în vânzarea de gaz rusesc către România - acele companii joint venture din Germania care constituie pretextul preţului imens pe care îl plătim la gaze (Imex şi Wintershall)- a rămas ca atunci când expiră actualele contracte, în 2012, românii de la Romgaz să negocieze cu ruşii de la Gazprom. În privinţa depozitelor de gaze pe care vor să le construiască ruşii la Roman, a rămas ca experţii să se întâllnească din nou în martie.
Bulgarii par să fi negociat ceva mai bine cu Aleksei Miller. Deşi şi lor le expiră contractele cu intermediarii Wintershall, Overgas, Gazpromexport tot prin 2011-2012, ei vor negocia chiar de anul acesta contracte directe cu Gazprom, scrie Novinite. Mai mult, bulgarii au cerut o taxă mai mare pentru gazul ce tranzitează Bulgaria către Grecia, Turcia şi Macedonia. Nu se ştie exact cât, dar deocamdată ruşii plătesc 1,7 dolari pe mia de metri cubi pe suta de kilometri. În privinţa South Stream